Història Aran Hostel

Xalet Juli Soler i Santaló

El xalet Juli Soler i Santaló va ser inaugurat l’any 1971 a Salardú després de dos anys d’obres que van ser finançades amb les aportacions dels socis i sòcies del Centre Excursionista de Catalunya (CEC).

Situat a 1274 metres d’altitud
forma part de la xarxa de refugis
i xalets del CEC

1971, Inauguració
2023, Estat actual

I per què porta el nom de Juli Soler i Santaló?

Juli Soler i Santaló va ser un enginyer, fotògraf, soci del CEC i un gran muntanyenc apassionat i enamorat de l’alta muntanya. Més concretament per les muntanyes de la Vall d’Aran, la Maladeta i del Pallars.

Tan elevat era el seu coneixement de la zona que l’any 1906 va publicar la primera guia de la comarca amb el títol de La Vall d’Aran. Guia monogràfica de la comarca. I un any més tard, el 1907, va crear l’estació meteorològica de Vielha.

Va ser l’impulsor del refugi de la Renclusa (inaugurat el 1916) al peu de l’Aneto, el cim més alt del Pirineu.

Centre Excursionista de Catalunya

El Centre Excursionista de Catalunya (CEC) és una entitat esportiva i cultural fundada l’any 1876 que compta, en l’actualitat, amb més de 3.500 socis i un total de 7 equipaments al territori.


L’any 1877 es lloga a Barcelona, al cor del Barri Gòtic (al punt més alt de la Barcino romana), el segon pis d’un edifici del segle XV on emergien els capitells de tres columnes romanes del temple d’August, del segle I.

En aquest espai és on encara hi ha la seu social del Centre Excursionista de Catalunya, després que l’any 1904 es varen deixar al descobert, per les obres de reforma de l’espai encapçalades per Domenech i Montaner, totalment les tres columnes del temple d’August, dalt del mont Tàber de la Barcino romana, donant al local la característica única que avui manté amb orgull. Des del 1904 el CEC s’organitza en seccions, i entre elles la Secció d’Esports de Muntanya va popularitzar l’alpinisme i els esports de neu.

Entre els seus socis destaquen noms com Pompeu Fabra, Jacint Verdaguer, César August Torras, Àngel Guimerà, Santiago Rusiñol, Josep Puig i Cadafalch, Domènech i Montaner, entre molts d’altres.

historia-cec-aran-hostel
Aran Hostel
Aran Hostel
Aran Hostel
Aran Hostel
Aran Hostel
Aran Hostel

Life at Traveler